Groensanering rond het ketelhuisje

Ketelhuisje overwoekerd

Groensanering rond het ‘ketelhuisje’. Ooit was het een opslagruimte voor de grafdelver en de hovenier. Later werd het een onderdak voor twee verwarmingsketels, met ondergrondse leidingen naar de kerk. Inmiddels hangen er twee moderne verwarmingsketels in de kerk, waardoor het huisje al jaren geleden zijn functie is verloren. Dat ‘ketelhuisje’ – rechtsachter op het terrein van Dorpskerk Opperdoes – is echter in de afgelopen jaren vrijwel volledig overwoekerd. Onlangs is de toegang tot het ketelhuisje door een aantal vrijwilligers weer bereikbaar gemaakt.

ketelhuisje
Het ketelhuisje is ontdaan van alle overwoekeringen
het ketelhuisje
De trap en de steentjes zijn weer zichtbaar

Restauratie

Het ketelhuisje, dat behoort tot het monument, was niet alleen grotendeels overwoekerd, het verkeert bovendien in een zeer slechte (bouwkundige) staat. Het moet dus nodig worden opgeknapt. Hoewel, opgeknapt, het moet dringend volledig en grondig worden gerestaureerd. De twee oude verwarmingsketels moeten eruit, en de oude leidingen moeten worden verwijderd. Voorts dient het bouwtechnisch gezien van top tot teen te worden hersteld. De groensanering rond het ketelhuisje is hierin de eerst genomen stap.

De stichting is – als eigenaar van Dorpskerk Opperdoes – verplicht om ook dit onderdeel van het onroerend goed te restaureren en te onderhouden. We onderzoeken momenteel of dit misschien een mooi project kan zijn voor leerlingen die opgeleid worden om een ambachtelijk beroep uit te kunnen oefenen. Zoals timmeren, loodgieten, metselen, schilderen, elektra etc.

Urnenboetje

Na restauratie van het gebouwtje is het de bedoeling dat het is omgetoverd tot een fraai ‘urnenboetje’, een fraai en rustig plekje om te gedenken en te bezinnen. Zodra daarover meer bekend is zullen wij dat laten weten via deze nieuwsrubriek, onze e-mail nieuwsbrief en de Dorpskrant.

Donaties welkom

Ook bij Dorpskerk Opperdoes heeft de coronacrisis een flink gat geslagen in de begroting. Vanaf maart tot waarschijnlijk half december zijn en worden vrijwel alle activiteiten afgelast. Daarmee hebben we veel ‘omzet’ gemist. We zouden het fijn vinden als u ons (extra) wilt steunen door donateur te worden of een eenmalige gift te geven. Om donateur te worden: klik hier. Wilt u een eenmalige gift geven, raadpleegt u dan ons contactoverzicht door hier te klikken.