
Expositie schilderijen van Arie Reurekas
26 april @ 10:00 - 5 mei @ 17:00

Arie Reurekas (1956)
Van predikant tot kunstschilder
Na ruim 30 jaar predikant en docent middelbaar onderwijs, krijgt hij in 2008 een herseninfarct, waardoor hij helaas geen les meer kan en mag geven. In de beginmaanden kan hij amper praten en loopt hij zeer moeilijk met een ‘zwabberend’ rechterbeen. Zijn leven verandert als een blad aan een boom. Om tijdens zijn revalidaties een vorm van ontspanning te vinden, gaat hij met zijn middelste dochter op schilderles bij zijn oudste zuster, die schilderes is. Samen met zijn dochter pakt hij deze creatieve vorm aan om aan zijn herstel te werken. Begin 2009 neemt gaan zij alle drie op les bij kunstschilder Berry Kuiper. Arie ontwikkelt zich met name in de vormen schilderachtig en realisme.
Een nieuwe roeping
Inmiddels heeft hij contacten met de kunstenaars in zijn woongemeente en heeft hij diverse opdrachten vervuld. Zijn theologische achtergrond maakt dat hij zich ook meer is gaan verdiepen in Bijbelse taferelen en Bijbelse symboliek.
De laatste jaren richt hij zich met name op realisme. Hij schildert gewoon wat hij wil, alhoewel hij ook enige opdrachten maakt. De invloed van kunstschilder Kuiper blijft merkbaar in zijn werken. Er volgt een lange reeks van exposities door heel het land (zie de cv van Arie) en hij sluit zich aan bij diverse kunstroutes. Onder invloed van zijn vriend, kunstenaar Ad van Hassel richt Arie zich op een tweede lijn, die Arie ‘Figuratief-Abstract’ noemt.
Dit maakt zijn werkterrein wel breder en met name de ontdekking hiervan bij de jongere generaties geven een soort 2e beeld van Arie. Alhoewel verschillende participanten van de kunstroutes dit ‘not done’ vinden, trekt Arie zich er niets van aan en schildert er lustig op los. Hij werkt het liefst aan realistische werken, want hij heeft van zijn leermeester over genomen dat hij niet ‘op doek’ werkt, maar ‘op paneel’. Zoon Michaël ‘componeert’ om de panelen heen, want zonder een lijst ‘poremt’ het niet.