Kom binnen

De Dorpskerk van Opperdoes en Almersdorp heeft een eeuwenoude geschiedenis. Tot op de dag van vandaag zijn en worden veel mensen geraakt en geïnspireerd door de intieme, eenvoudige en sacrale sfeer die het prachtige middeleeuwse monument ademt.

Aangekocht door Stichting Dorpskerk van Opperdoes en Almersdorp.

Op 8 mei 2013 heeft de Protestante Gemeente Opperdoes het kerkgebouw afgestoten en in eigendom overgedragen aan de speciaal daarvoor opgerichte burgerlijke stichting ‘Stichting Dorpskerk van Opperdoes en Almersdorp’. Daarmee heeft het gebouw een herbestemming gekregen voor nieuwe, burgerlijke aangelegenheden. Een sterke verrijking met als hoofddoel het behoud van het monument voor het nageslacht. Overigens hanteren wij als werknaam ‘Dorpskerk Opperdoes’.

Respectvol aangepast.

Met eerbiedig respect voor het monument en haar geschiedenis, is het gebouw voor een groot gedeelte reeds aangepast en gerestaureerd. In de toekomst zal het gebouw nog verder worden aangepast, en daardoor nog meer breed en multifunctioneel inzetbaar. Het is en blijft zodoende een bron van inspiratie en een ontmoetingsplaats voor velen. Overigens is de Stichting alleen eigenaar van het kerkschip. De kerktoren is – zoals sinds Napoleon bij heel veel kerken – eigendom van de gemeente. In dit geval van de gemeente Medemblik.

Trouwen en rouwen.

Hoewel het kerkgebouw sinds 2013 in eigendom is van een burgerlijke stichting, is het nog steeds een

Dorpskerk Opperdoes
Kerkinterieur vanuit de toreningang.
Beeld: Fotografie Menno Sabel

populaire locatie voor kerkelijke huwelijksvoltrekkingen. Ook als officiële locatie voor het voltrekken van het burgerlijk huwelijk is de Dorpskerk zeer in trek.

Het kerkgebouw staat ook ter beschikking voor uitvaarten, opbaring en condoleances.

 

 

Terras en Foyer

Van medio juni tot medio oktober is het naast het kerkgebouw gelegen terras geopend. Bij goed weer is het daar heerlijk toeven!

Door de aankoop en verbouwing van de aanpalende voormalige brandweergarage, beschikt de Dorpskerk tevens over een foyer.

Na de verbouwing heeft de foyer de naam ‘Ôos Honk’ heeft meegekregen. Zo kunt u  dus ook bij minder goed weer genieten van koffie/thee/frisdrank, met een punt van de originele lokale lekkernij: de Opperdoezer jodenkoek.